Blanka och Bullan

Jag har ju trott att kycklingarna som kläcktes i våras håller på att utvecklas till två tuppar och två hönor. Det var ett resultat jag utan problem kunde acceptera, statistiskt mycket sannolikt. Men häromveckan gol en av de tilltänkta hönorna. Den andra tilltänkta hönan ser nästan identisk ut och även om jag ännu inte har sett hen gala är jag nästan säker på att hen är en tupp.

Jag blev riktigt besviken eftersom jag redan hade börjat räkna ner tills de skulle börja värpa, de där två ”hönorna”. Jag konstaterar också att det inte går att ha fyra tuppar. De galer inte så ofta, men då de väl börjar på tenderar de att jaga upp varann… Och jag vill forsätta hålla mig väl med grannarna. Men vad jag gör av dem får bli ett inlägg för sig.

Efter dagens utfärd kom jag hem med två unghönor från Österhankmo (och tjugo jordgubbsplantor, det behövs föryngring även på den fronten). Unghönsen är faverolle-korsningar och ska heta Blanka (den gräddfärgade) och Bullan af Natt och Dag (den spräckliga). Jag har ju en Silvia från förr och om jag sparar en av tupparna ska den heta Sten Sture. Börjar ni kunna ringa in namntemat? Lantrashönan Virpi platsar namnmässigt dock inte i skaran av ädlingar och kungligheter.

DSC_0627s

 

    • johannele

      Drottning Blanka från Namur i 1300-talssversige, svenska adelsnamnet Natt och Dag, riksföreståndare Sten Sture på 1400?-talet, drottning Silvia… Temat är alltså kungligheter och ädlingar, oftast historiska sådana. 🙂 (Jag har läst en del historiska romaner på sistone…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s