Rugosor

Bland rosengrupperna hör pimpinellifolia till mina favoriter. Rugosagruppen känner jag  däremot inte så starkt för – mest på grund av de tjocka, blanka och plastiga bladen i kombination med andan av dammig refugplantering som Rosa rugosa ‘Hansa’ ger mig. Ändå trodde jag att jag hade hela tre olika rugosarosor och jag gillar dem alla mycket. Nu då jag googlade lite för att kolla fakta märkte jag att en av de förmodade rugosa-rosorna egentligen hör till gallica-gruppen, så där försvann liksom lite av min poäng i det här inlägget. Men hur som helst…

Här är ‘Louise Bugnet’, näpen med knoppar i rosa och vitt som småningom övergår i helvitt då blomman slår ut. En uppskattad gåva från en moster!

DSC_4395s

Nästa bild visar trädgårdens nyaste ros, impulsköpt för några dagar sen: ‘Rosa Mundi’, gallicaros som jag misstog för rugosa. Av uppenbara skäl kallas den också polkagrisros. Den har dokumenteras i skrift redan på 1500-talet men har troligen odlats i hundratals år dessförinnan. Ett kul och charmant tillskott på rundellska gården, tycker jag!

DSC_4410s

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s