Grundglädjen

Kuvahaun tulos haulle grundglädjen

Jag läser Martin Lönnebos nyaste bok ”Grundglädjen. Texter om liv, tro och hopp”. Martin Lönnebo är en av mina favoriter bland kristna författare/teologer och den här boken gör mig inte besviken. Den innehåller dryga fyrtio korta betraktelser om, som titeln säger, liv, tro och hopp, med många nedslag i Lönnebos egen bakgrund. Betraktelserna kan läsas fristående. Vissa av dem överlappar varandra till innehållet, men inte så ofta att det stör den som sträckläser.

En av de saker som Lönnebo gör i den här boken, liksom i det mesta andra av det han sysslar med, är att förmedla tillförsikt och perspektiv. Om jag är på dåligt humör vet jag att det lättar eller vänder om jag läser några avsnitt. Han gläntar på gardinen till ett annat slags liv, till ett liv fyllt av skönhet, godhet, klarhet och Gudsnärvaro, som en möjlighet, som en verklighet. Och bara genom att läsa om det får jag, åtminstone för en stund, ta del av det. Den väcker en längtan efter mer som jag halvt hade glömt bort och den låter ett ljus av nåd och helighet svepa över vardagens irritation och leda.

Lönnebos språk är behagligt för mig, som för tillfället skyr alla religiösa standardfraser och klyschor. Han använder dem knappt alls, och då han gör det är de inte trötta och tomma utan väl valda, mättade med betydelse, vackra.

Till sist. Lönnebo är en skönhetens och symbolernas man. En delorsak till att jag uppskattar honom så mycket är att just de sakerna talar starkt också till mig. (Frälsarkransen, Bönens trädgård…) Men även om du är lagd åt något annat håll och tilltalas av andra saker skulle jag tro att du hittar guldkorn i denna bok.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s