Mera med sticklingar

Då man har storslagna trädgårdsplaner som jag kan det lätt bli väldigt dyrt att köpa alla plantor man skulle vilja ha. Därför försöker jag så en hel del själv och göra fler av växter jag redan har med hjälp av sticklingar. Ibland lyckas det, ibland inte – men jag tycker att det alltid lönar sig att prova eftersom frön är så billiga jämfört med färdiga växter och sticklingförökning är helt gratis.

Drivbänken är i flitig användning Alla krukor utom tre innehåller plantor som jag antingen har sått eller förökat med sticklingar. Här får de stå och växa till sig tills nästa rabattutvidning. Drivbänken är bra eftersom den ger skydd mot de värsta vindarna och slagregnen. Och så är det förstås lättare att vattna då man har allt samlat på ett ställe. Hittills har jag lyckats med sticklingar av stäppsalvia, olika nävor och höstflox.

DSC_2692

Man kan ta sticklingar på flera sätt men ett av de enklaste är nog att ta stam- eller toppsticklingar av växter som har en tydlig stjälk med blad längs stjälken. Här är ett exempel på hur man kan ta sticklingar av höstflox:

DSC_2693

Till vänster en stjälk som räcker till två sticklingar och till höger färdiga sticklingar.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Klipp av stammen strax ovanför ett bladpar och en bit nedanför följande bladpar neråt.
  2. Dra bort de nedre bladen.
  3. Klipp bort ungefär hälften av de övre bladen (för att minska avdunstningsytan).
  4. Stick ner i en kruka med jord (det brukar rymmas flera i varje kruka) så att fästet där de nedre bladen satt hamnar ordentligt ner i jorden. Härifrån kommer rötterna att utvecklas.
  5. Täck krukan med plast (med ventilationshål) och håll jorden jämnt fuktig. Då (eller om!) sticklingen börjar växa vet man att den har fått rötter och då kan man vid behov plantera om i större krukor.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s